Ponašajmo se društveno odgovorno

Situacija koja je u ovome trenutku pogodila čovječanstvo, nažalost može imati negativne učinke na naše mentalno zdravlje, stoga je od izuzetne važnosti ne zapostaviti brigu o vlastitom mentalnom zdravlju. Uz brigu o vlastitom mentalnom zdravlju bitno je da se ponašamo društveno odgovorno i da pomažemo onima kojima je u ovoj situaciji teže nego nama.

Ljudske reakcije su drugačije kod svakoga pojedinca, ali su sve prirodne i normalan su odgovor na događaje koje percipiramo prijetećima za vlastiti život i zdravlje.  Potrebno je osvijestiti svoj način reagiranja te  usvojiti različite načine suočavanja sa stresnim situacijama.

Jedan on načina kako možemo pomoći sebi da iz ove situacije izađemo jači i kao bolji ljudi je da svoju energiju usmjerimo na činjenje dobrih djela za druge (članove naše obitelji, prijatelje, širu društvenu zajednicu), naravno uz pridržavanje svih propisanih mjera.

Ovo je trenutak kada nam prioritet treba biti ponašanje koje doprinosi dobrobiti cijele društvene zajednice, a ne ono koje je usmjereno samo na vlastitu dobrobit. Trenutno se svi odričemo nečega na što smo do jučer naviknuli, počevši od ograničenja slobode kretanja, druženja s prijateljima pa do različitih materijalnih dobara i na tu činjenicu možemo reagirati iz dvije različite perspektive. Možemo biti ljuti, ogorčeni ili tužni na to što trenutno nešto ne možemo činiti ili imati ili svoje promišljanje možemo usmjeriti prema onome što možemo činiti i tome se maksimalno posvetiti. Odluka je na nama.

Kako se suočiti sa stresom i snaći se u novonastaloj situaciji, pročitajte u sljedećem članku.

Sandra Šućurović

Članak je originalno objavljen na stranici Nogometne škole Dinamo.