Juri Hanin

Juri Hanin

Juri Hanin

Juri Hanin, prof. dr. sc. 

Bio je viši istraživač i profesor u Istraživačkom institutu za olimpijske sportove (KIHU – Research Institute for Olympic Sports), Jyväskylä, Finska. Umirovljen je 2005. godine kao profesor emeritus.

Autor je četiri knjige, brojnih poglavlja u knjigama i niza članaka. Radio je s vrhunskim sportašima, ekipama i trenerima u Rusiji i Finskoj. U svojem radu posebno se usmjerio na stres, anksioznost i emocionalna stanja, te je razvio IZOF-model (Individual Zones of Optimal Functioning), koji je potaknuo veliko zanimanje u svijetu za ulogu emocija u sportu.

Tijekom zadnjih 10 godina bavi se pretežno mentorskim radom i pružanjem psihološke podrške sportašima i trenerima međunarodne razine u hokeju na ledu, nogometu, plivanju, skokovima u vodu, atletici, ritmičkoj gimnastici i drugim sportovima. Predavao je na brojnim međunarodnim kongresima i konferencijama u Europi, SAD-u, Kanadi i Australiji. Dobitnik je više međunarodnih nagrada i priznanja.  Od 2010. do 2014. godine bio je predsjednik Division 12 (Sport Psychology) pri International Association of Applied Psychology (IAAP). Koautor je priručnika za trenere Psihološka znanja i alati u sportskoj praksi autora Borisa Balenta, Ane Kobilšek i Hrvoja Šašeka.