Boris Balent

Boris Balent, mag. psihologije

Magistar je psihologije s velikim iskustvom u sportskoj praksi. Radi u području psihološke pripreme profesionalnih i vrhunskih sportaša i timova, te educiranju pojedinaca i sportskih organizacija. Od 2009. godine radio je kao sportski psiholog u Nogometnoj školi Dinamo, te kasnije i kao stručni suradnik u mlađoj nogometnoj reprezentaciji (U-19).

U seniorski pogon prelazi 2014. gdje tri godine radi kao sportski psiholog i kao koordinator psihološke pripreme u omladinskom pogonu. Duži niz godina vanjski je suradnik Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Od 2010. godine predavač je na Hrvatskim studijima na kolegijima Psihologija sporta i Psihološke tehnike u praksi, a od 2012. godine predaje na kolegiju Komunikacijske vještine na Fakultetu elektrotehnike i računarstva.

Stručni je suradnik Hrvatskog olimpijskog odbora, Hrvatske olimpijske akademije i Sportskog Saveza Grada Zagreba. Kao sportski psiholog vanjski je suradnik Univerze na Primorskem u Kopru te University of Coventry u Velikoj Britaniji. Predsjednik je i suosnivač Hrvatske asocijacije sportskih psihologa (HASP).

Zajedno s prof. dr. sc. Ksenijom Bosnar autor je priručnika Uvod u psihologiju sporta namijenjenog sportskim trenerima. Zajedno s Anom Kobilšek i Hrvojem Šašekom autor je priručnika za trenere Psihološka znanja i alati u sportskoj praksi. Na Poslijediplomskom je doktorskom studiju kineziologije na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu gdje trenutno piše doktorski rad na temu misaonog postava u sportu. Bio je član je Zdravstvenog tima London 2012.

Član je Komisije za međunarodne odnose pri Hrvatskom olimpijskom odboru. Prvi je sportski psiholog iz Hrvatske koji je pozvan u članstvo grupe FAST (Foruma sportskih psihologa koji rade u praksi) pri Europskoj federaciji sportskih psihologa (FEPSAC). Trenutno je angažiran kao sportski psiholog u Hrvatskom nogometnom klubu Hajduk Split.