Novosti

Aktivnosti HASP-a u 6. Tjednu psihologije u Hrvatskoj

Hrvatska asocijacija sportskih psihologa (HASP) je u sklopu 6. Tjedna psihologije u Hrvatskoj održala dvije radionice: “Organizacija poslovnih procesa: organizacija vremena i zadataka” i “Redukcija stresa putem simulacije natjecanja u streljaštvu”.

U utorak, 19. veljače 2013., od 10 do 11:30 sati održana je radionica za zaposlenike Centra za istraživanje i razvoj športa (CIRS). Tema radionice bila je “Organizacija poslovnih procesa: organizacija vremena i zadataka”. Radionicu su vodili predavači HASP-a, psiholozi Ksenija Bosnar i Boris Balent, te trener Hrvoje Šašek. Radionica, u čijem su radu sudjelovali zaposlenici CIRS-a, protekla je u interaktivnom ozračju uz mnogo rasprave s konkretnim pitanjima. Zaposlenici CIRS-a su po završetku radionice izrazili svoje zadovoljstvo održanom radionicom upravo zbog njezine praktičnosti i mogućnosti primjene izloženog u svakodnevnom radu. Ovom radionicom nastojalo se pokazati kako psiholozi mogu pomoći i na organizacijskoj razini unutar sportskih institucija.

Radionica za sportaše i trenere Streljačkog kluba “Zrinjevac” održana je istoga dana u poslijepodnevnim satima (utorak, 19. veljače 2013., od 17 do 18:30 sati). Tema radionice bila je “Redukcija stresa putem simulacije natjecanja u streljaštvu”. Radionicu su vodili članovi HASP-a, psiholozi Ksenija Bosnar, Tamara Glad i Boris Balent, te trener Hrvoje Šašek. Sudionicima radionice, sportašima i trenerima Streljačkog kluba “Zrinjevac” i drugim zainteresiranima koji su se tamo zatekli, pokazalo se praktičnim vježbama kako se simulacijom nekih elemenata natjecanja tijekom treninga u streljaštvu može pomoći sportašima da zbivanja tijekom natjecanju u što manjoj mjeri doživljavaju kao stresna i ometajuća. Posebno je bila korisna zanimljiva rasprava i razmjena iskustava koja se razvila tijekom i nakon pokazanih vježbi, a u kojoj su sudjelovali svi prisutni. U svojem radu sportski psiholozi i treneri ponekad koriste simulaciju (oponašanje) natjecanja tijekom treninga s ciljem da trening po vremenu, zahtjevima, ponašanju publike i drugim uvjetima bude što sličniji natjecanju. Na taj način pomažemo sportašu da se u što manjoj mjeri na samom natjecanju suočava s nepoznatom situacijom u kojoj treba reagirati na njemu novi način. U ovoj radionici se pokazalo koji su bitni elementi situacija koje se mogu dogoditi na natjecanju, a koje treba oponašati na treningu i na koji se način to može učiniti.